گفتگو: پرسش و ارزشهای بنیادی قانون اساسی
(1.5) Originally by ashojaee with edits by A.Shojaee on 2023-01-29 14:24:45 from 1.4 [source]
پاسخ شما به پرسش "چرا قانون اساسی مینویسیم؟" چیست؟
پاسخ به این پرسش ضروری است چرا که پاسخ آن بیان کننده ارزشهای بنیادی است که جامعه ما بر اساس آن حیات یافته است و قانون اساسی را برای ایجاد و تداوم آنها شکل میدهیم. پاسخ به این پرسش، ساختار شکل و اصول قانون اساسی را تعیین میکند.
و آنگاه پاسخ دهید، ارزشهای بنیادی قانون اساسی چه باید باشد؟
(2.9) Originally by ashojaee with edits by A.Shojaee on 2023-01-29 14:22:04 from 2.8 in reply to 1.1 [link] [source]
به نظر اینجانب
ما به تدوین قانون اساسی می پردازیم تا برای خود، فرزندان و نسلهای آتی مان، زیستی سعادتمندانه فراهم آوریم، و همزمان به سایر انسانها و ملل یاری رسانیم، چنانکه اثر ما و فرهنگ ایرانی بر تاریخ بدرخشد و تداوم یابد.
این پاسخی شایسته است، از آنرو که برداری رسم میکند از گذشته غنی فرهنگی-تاریخی ما تا آینده ای روشن، به گونه ای که در این مسیر نقش فردی انسانها و کیفیت تجربه زیستن آنها را مهم میشمرد، ما و نسلهای آتی مان را نخست متعهد به زیستی سعادتمندانه و هماهنگ و پیشرفت مداوم میسازد، همزمان که ما را به برگرفتن نقشی سازنده در برابر سایر ملل متعهد میسازد.
برخی از ارزشهای بنیادی و عواملی که کمک کرده تا تمدن ایران در درازنای تاریخ تداوم یافته و بدرخشد بر اساس منابع عبارتند از:
احساس قوی خانواده و جامعه: جامعه ایرانی بر پایه پیوندهای قوی خانوادگی و اجتماعی بنا شده است که پشتوانه ایرانیان در شرایط سخت بوده است. (References: "Iran: A Country Study" by Helen Chapin Metz, "Iran's Revolution: The Search for Consensus" by Ehsan Naraghi)
توجه به علم و آموزش و پرورش: آموزش در جامعه ایران از ارزش بالایی برخوردار است و نقش مهمی در توسعه و پیشرفت کشور داشته است. (References: "Education in Iran: The Road Ahead" by Fereydoun Hoveyda, "Iran's Higher Education Expansion and Internationalization: Challenges and Opportunities" by Farhad Rahbar)
دستاوردهای فکری و هنری: جامعه ما سابقه طولانی در تعالی فکری و هنری به ویژه در زمینه هایی مانند ادبیات، شعر، معماری و علم دارد. (References: "The Persian Book of Kings: An Epitome of the Shahnama" by Abolqasem Ferdowsi, "Islamic Art and Architecture" by Robert Hillenbrand)
تنوع فرهنگی: ایران ما کشوری متنوع، با ترکیبی از گروه های مختلف قومی، زبانی و مذهبی است. این تنوع به غنی سازی فرهنگ کشور و ترویج حس وحدت در بین مردم کمک کرده است. (References: "The Persian Empire: A Corpus of Sources from the Achaemenid Period" by Amélie Kuhrt, "Iran: A Very Short Introduction" by Ali M. Ansari)
اعتقادات دینی و معنوی: ایران دارای میراث معنوی غنی است که در طول تاریخ نقش بسزایی در پایداری آن داشته است، از زردشت تا مانویت، عرفان و تصوف و اسلام. (References: "The Cambridge Companion to Persian Literature" by Julia Scott Meysami, "The Spirituality of Shii Islam: Beliefs and Practices" by Mohammad Ali Amir-Moezzi)
احساس قوی هویت ملی: ما ایرانیان احساس غرور و هویت ملی قوی داریم که به وحدت کشور و ترویج حس هدف مشترک کمک کرده است. (References: "Iran: A Country Study" by Helen Chapin Metz, "Iran's Revolution: The Search for Consensus" by Ehsan Naraghi)
دولت متمرکز قوی: ایران در طول تاریخ خود غالباً توسط دولت های متمرکز قوی اداره می شده است که به حفظ ثبات و ارتقای رونق کشور کمک کرده اند. (References: "Iran: A Country Study" by Helen Chapin Metz, "Iran's Revolution: The Search for Consensus" by Ehsan Naraghi)
موقعیت استراتژیک: قرار گرفتن ایران در چهارراه آسیا و اروپا در طول تاریخ عامل مهمی در قدرت اقتصادی و سیاسی آن بوده است. (References: "Iran and the World in the Safavid Age" by Andrew J. Newman, "Iran and the Rise of its Neo-Conservative Faction" by Meir Litvak)
جمعیت توانمد و بزرگ: جمعیت توانمند و تولید کننده پایه قدرت هر کشوری است. جمعیت ایران پایه مهمی در قدرت و حفظ تمدن ایران در طول تاریخ بوده است. ( "Iran’s Demographic Challenge" by Mohammad Ali Shomali, The Washington Institute, (https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/irans-demographic-challenge) "Iran's population growth and its economic implications" by Dr. Hossein Askari, The Hill (https://thehill.com/opinion/finance/467946-irans-population-growth-and-its-economic-implications) "Iran's population growth: blessing or curse?" by Dr. Farrokh Langdana, Tehran Times (https://www.tehrantimes.com/news/428421/Iran-s-population-growth-blessing-or-curse))