همکاری قانون اساسی

IOCCI
Login

- استفاده از این محتوا تنها با ذکر منبع مجاز است.
- برای ارجاع به محتوای این وبسایت از "متن پیشنهادی، همکاری باز قانون اساسی" (Iran Open Collaborative Constitution Initiative) یا اختصار IOCCI استفاده فرمایید.

متن قانون اساسی پیشنهاد شده توسط همکاری باز قانون اساسی (هم بقا) ( در حال تکمیل):

دیباچه قانون اساسی

گفتگو درباره دیباچه قانون اساسی

ما مردم ایران از همه گروه ها در تنوع خود متحد شده و متعهد می شویم به ساختن ملتی عادل، سعادتمند، صلح جو و نیرومند. برای این منظور ما مردم ایران این قانون اساسی را برای اداره خود بر اساس اصول حاکمیت مردم، تفکیک قوا و احترام به حقوق بشر و با هدف تأمین و تضمین موهبت آزادی، برابری و پیشرفت برای همه ایرانیان وضع می کنیم. ما تاریخ غنی و میراث فرهنگی ایران و اقوام متنوع آنرا به رسمیت می شناسیم و از مشارکت همه گروه های قومی، مذهبی و زبانی در ساختن ملت خود قدردانی می کنیم. ما بر عهد خود به پرورش فرهنگ تساهل و احترام متقابل و اطمینان از احترام و حمایت از حقوق و آزادی‌های همه ایرانیان تاکید می‌کنیم. ما متعهد می شویم که یک رشد اقتصادی پایدار، فراگیر و عادلانه را ترویج دهیم که فرصت هایی را برای همه ایرانیان فراهم کند تا به پتانسیل کامل خود دست یابند. ما عهد می بندیم که در آموزش، علم و فناوری سرمایه‌گذاری کنیم تا دانش و مهارت‌های شهروندان خود را افزایش دهیم و سطح زندگی را برای همه بهبود دهیم. ما اهمیت حفظ محیط زیست و منابع طبیعی خود را برای نسل‌های آینده درک می‌کنیم و سیاستهایی را به کار خواهیم بست که رشد اقتصادی را با حفاظت از محیط زیست متعادل می‌کند. ما همچنین متعهد می شویم که یک حکومت شفاف و پاسخگو ایجاد کنیم که به نفع مردم کار کند و حاکمیت قانون، آزادی بیان، و حمایت از آزادی های مدنی و حقوق بشر را ارتقا دهد. جمعیت سالم، بزرگ و توانمند پایه قدرت سرزمینی است و خانواده کانون امن تربیت و رشد چنین جمعیتی است از اینرو ما مردم ایران متعهد به تقویت کانون خانواده هستیم. ما اهمیت صلح، امنیت و ثبات در منطقه را به رسمیت می شناسیم و متعهد به ترویج همزیستی مسالمت آمیز، احترام به تمامیت ارضی و حمایت از حقوق بشر هستیم. این قانون اساسی یک سند زنده است که در صورت نیاز اصلاح و به روز خواهد شد تا نیازهای در حال تحول ملت ما و مردم آن را منعکس کند. ما متعهد می‌شویم که برای ساختن آینده‌ای بهتر برای ایران، به نفع همه ایرانیان و نسل‌های آینده، با یکدیگر و دیگر ملتها همکاری کنیم.


ارزش‌های بنیادین پیشنهادی برای قانون اساسی آینده ایران (Normative Framework for Iran's Constitution):

بر اساس تجربیات بشری در حوزه قوانین اساسی، تجربیات تاریخی و نیازهای آینده ایران، ارزش‌های زیر اصول راهنمای قانون اساسی ایران می باشند.

۱. حکومت مؤثر، کارآمد و شفاف در سرزمینی یکپارچه ایران (Effective, Efficient and Transparent Governance)

۱.۱. برتری قانون اساسی

ارزش بنیادین نخست، اصل برتری قانون اساسی است؛ به این معنا که همه‌ی ساختارها و فرآیندهای حکمرانی باید در چارچوب این سند بالادستی تعریف شوند. قانون اساسی ضمانت پایداری ماست از طریق اطمینان از تعهدمان به زیستن با یکدیگر، حل مشکلات از طریق رویه ها و نهادهای سیاسی و حفاظت از حقوق و صدای همه از جمله مخالفان. از اینرو وفاداری به قانون اساسی وفاداری به ایران است و قانون اساسی مکانیسم مناسب برای برکناری و مجازات افرادی که به نقض اصل برتری قانون اساسی اقدام می نمایند را مشخص می نماید و از حقوق شهروندانی که با رفتار خلاف قانون اساسی همراهی نکرده یا علیه نقض قانون اساسی اقدام می نمایند، محافظت می نماید. تغییر قانون اساسی تنها از طریق مکانیسمهای دموکراتیک پیش بینی شده در قانون اساسی مجاز میباشد.

۱.۲. حاکمیت قانون

حاکمیت قانون ایجاب می‌کند که تمامی نهادها و مسئولان حکومتی و اجتماعی تابع قواعد و قوانین شفاف و مصوب باشند و قانون اساسی بایستی مکانیسمهای مناسب برای مجازات قضایی و برکناری افراد مسوول در صورت پیروی نکردن از حاکمیت قانون را پیش بینی نماید. تجربه دوره‌هایی از خودکامگی و بی‌قانونی در تاریخ ایران نشان می‌دهد که این اصل می‌تواند بستر پایداری و اعتماد عمومی را شکل دهد.

۱.۳. تفکیک و توازن قوا و تسلط غیرنظامیان بر نیروهای مسلح

توجه به تفکیک و توازن قوا، به‌عنوان یکی از ارزش‌های کلیدی در طراحی تمامی اصول قانون اساسی ضروری است تا مانع تمرکز قدرت در دست فرد یا نهادی خاص می‌شود و امکان نظارت و پاسخگویی را فراهم می‌سازد. علاوه بر آن، قانون اساسی بایستی از غیرسیاسی بودن نهادهای امنیتی و نظامی را برقرار ساخته و نیروهای نظامی و امنیتی را تحت اقتدار نهادهای غیرنظامی منتخب قراردهد تا از تمرکز قدرت نظامی جلوگیری شود و ساختار سیاسی کشور دچار استبداد نظامی نگردد.

۱.۴. شفافیت و پاسخگویی حکومتی

الزام به شفافیت در فرایندها و تصمیم‌گیری‌های حکومتی و پاسخگویی نهادهای عمومی در برابر شهروندان، از ارزش‌های کلیدی قانون اساسی برای جلوگیری از فساد و تقویت سرمایه اجتماعی به‌شمار می‌رود. در نبود این شفافیت، تجربه نشان داده است که ناکارآمدی نظام حکمرانی و بدنبال آن افول اعتماد اجتماعی افزایش می‌یابد.

۱.۵. تمامیت ارضی، امنیت و وحدت ملی و استقلال تصمیم گیری

توجه به پاسداشت مرزهای جغرافیایی، یکپارچگی سرزمین همراه با تقویت قانون اساسی، نمادها، هویت و همبستگی ملی به موازات برنامه ریزی برای مقابله با تهدیدات نوین، بن مایه قدرت ملی برای کشوری با تنوع قومیتی و فرهنگی است. تصمیم گیری مستقل از نفوذ نیروهای خارجی مهمترین ضمانت آنست که حاکمیت و قدرت ملی ایران در جهت رشد و شکوفایی ایرانیان بکار گرفته شود. پیروی از این ارزشها، زمینه کاهش تنش‌های منطقه‌ای و حفظ یکپارچگی ملی و رشد پایدار را فراهم می‌آورد.

۱.6. سادگی، نظم و کارآمدی حکمرانی

قانون اساسی از پیچیدگی‌های غیرضروری در ساختار و فرآیندهای حکمرانی پرهیز میکند و نظم اداری و قابلیت پاسخگویی دولت را افزایش می‌دهد تا مشارکت شهروندان را تسهیل کند.

۱.۷. شفافیت مشارکت سیاسی و مشارکت شایسته‌سالارانه در حکمرانی

مشارکت در قدرت سیاسی و نظام حکومتی برای افراد و گروهها تنها زمانی ممکن است که هویت و تعلق حزبی مشخص و شناسنامه شفاف وجود داشته باشد. امکان مشارکت در قدرت سیاسی بایستی نتیجه ی مشروط کارآمدی در مسئولیت‌های قبلی می باشد، که به‌صورت عینی و از طریق سازوکارهای دموکراتیکی که در قانون اساسی تعیین شده‌، ارزیابی شده و به روشنی به اطلاع عموم رسیده است.

۱.8. تقویت روح مدارا و دیالوگ ملی

قانون اساسی مدارا، گفت‌وگو و احترام متقابل را ترویج و نهادینه می کند تا در جامعه چندقومیتی و چندمذهبی ایران ثبات اجتماعی بیافریند تا توان گروههای مختلف اجتماعی را به هم افزایی سازندگی سیاسی و اقتصادی معطوف نماید.

۲. ضمانت دموکراسی، جامعه مدنی، آزادی‌های اساسی و برابری

۲.۱. دموکراسی مشارکتی

قانون اساسی دموکراسی مشارکتی را فراتر از مدل نمایندگی صرف می داند و بر حضور فعال شهروندان در تصمیم‌گیری‌های عمومی تأکید دارد. توجه به این ارزش در ایرانِ متکثر، می‌تواند مانع انحصارگرایی شده و همبستگی ملی را تقویت کند.

۲.۲. آزادی‌های فردی و حقوق بشر

قانون اساسی می کوشد فضا برای آزادی بیان، مذهب، تجمعات و سایر حقوق بنیادین را ایجاد نماید، این آزادی ها ارزشی محوری برای شکوفایی استعدادها، ارتقای نوآوری و شکل‌گیری جامعه‌ای تواناست. محدودیت این آزادی‌ها در گذشته، باعث سلب اعتماد عمومی و خروج نخبگان شده است.

۲.۳. اصول برابری و عدم تبعیض

قانون اساسی همه‌ی شهروندان را در پیشگاه قانون برابر می داند از هرگونه تبعیض بر اساس جنسیت، قومیت, مذهب, زبان یا گرایش سیاسی پرهیز نموده و حقوق اقلیتها را تضمین می نماید. این برابری و عدم تبعیض از ارزش‌های کلیدی در شکل‌گیری جامعه‌ای عادلانه و پایدار است. به رسمیت شناختن و محافظت از حقوق گروه‌های اقلیت قومی, مذهبی و زبانی, برای افزایش همبستگی اجتماعی و جلوگیری از محرومیت و تبعیض ضروری است. این ارزش, در سپهر سیاسی ایران, به کاهش تنش‌های هویتی یاری می‌رساند.

۲.۴. جامعه مدنی و تشکل‌های مردم‌نهاد

رشد و شکوفایی و شفافیت نهادهای مدنی و گروه‌های مردم‌نهاد متکی بر جامعه ایران، رکن دموکراسی مشارکتی و مورد حمایت قانون اساسی است. این نهادها فرصت نظارت بر عملکرد حکومت، افزایش شفافیت و توانمندی شهروندان را فراهم می‌آورد و باعث گسترش فضای گفت‌وگو و همبستگی در جامعه می‌شوند.

۳. توسعه پایدار، عدالت اجتماعی و پیشرفت انسانی

۳.۱. رشد اقتصادی و توسعه انسانی

قانون اساسی، در جستجوی رشد اقتصادی همزمان با بهبود شاخص‌های توسعه انسانی (بهداشت، آموزش، رفاه عمومی) خواهد بود. این توجه همزمان در طول زمان، به ثبات سیاسی، کاهش نارضایتی‌های اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی شهروندان یاری می‌رساند.

۳.۲. بهبود شاخص‌های سلامت عمومی و رشد جمعیت

سرمایه‌گذاری در سلامت جسمی و روانی شهروندان و بویژه کودکان، تقویت و ترویج نهاد خانواده و مدیریت آگاهانه رشد جمعیت، برای شکل‌گیری جامعه‌ای پویا و سالم، ارزشی است که به توسعه پایدار و افزایش بهره‌وری ملی کمک می‌کند.

۳.۳. عدالت اجتماعی

کاهش نابرابری‌ها و توزیع عادلانه منابع و فرصت‌ها، از اهداف قانون اساسی وارزشی محوری برای انسجام ملی و رفع تنش‌های منطقه‌ای، طبقاتی و جنسیتی است. گذشته و حال ایران نشان داده‌اند که غفلت از عدالت اجتماعی به شکاف‌های عمیق در جامعه منجر می‌شود.

۳.۴. حفاظت از محیط‌زیست و پایایی بین‌نسلی

با توجه به بحران‌های زیست‌محیطی همچون کمبود آب و آلودگی هوا، اولویت‌بخشی به حفاظت از منابع طبیعی و حفظ عدالت بین‌نسلی، ارزشی کلیدی برای تضمین زندگی پایدار نسل‌های کنونی و آینده محسوب می‌شود.

۴. سنجش مداوم، آینده‌نگری، نوآوری و همکاری بین‌المللی

۴.۱. سنجش مداوم و روشمند

رسیدن از وضعیت اکنون به هدف ایده آل علاوه بر اقدامات نیازمند سنجش مداوم فاصله تا هدف است. قانون اساسی بکار گیری نتایج سنجش مداوم و روشمند را در نهادها و روندهای اجرایی را برقرار می سازد. تجربیات تاریخی ایران نشان می دهد، عدم توجه به سنجش معتبر و مداوم، منجر به کاهش شفافیت، کاهش کارآمدی، و انحراف از مسیر دموکراتیک شده است.

۴.۲. توسعه تکنولوژیک و نوآوری و آینده‌نگری

تمرکز بر فناوری‌های پیشرفته، و تقویت پژوهش‌های با کاربرد داخلی، ارزشی بنیادین است که راه را برای افزایش رقابت‌پذیری و بهره‌وری در عرصه‌های مختلف باز می‌کند. کارآفرینان در کنار نیروی انسانی توسعه یافته پیش ران جامعه بسوی آینده اند. قانون اساسی به تقویت و کاهش موانع کارآفرینی، نو آوری در هماهنگی با توسعه نیروی انسانی خواهد کوشید.

۴.۳. روابط بین‌المللی همکارانه

قانون اساسی ایران، تشویق کننده همکاری سازنده در عرصه جهانی برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های بین‌المللی بوده و روابط خارجی را بر پایه منافع ملی و احترام متقابل تنظیم می نماید. این ارزشها می‌تواند ثبات، امنیت و توسعه پایدار را برای کشور به ارمغان آورد.



اصل اول

خواست و اراده مردم، اساسی‌ترین منبع برای قدرت و اختیارات حکومت است و نخستین وظیفه حکومت، حمایت و حفاظت از حقوق مردم است. مردم از طریق بکاربردن آزادانه حقوق ذاتی خود در انتخاب نمایندگان به حکومت شکل داده و اقدام به برقراری حاکمیت می نمایند.مردم ایران، مجموعه متنوع اقوام و فرهنگهایی است که در پهنه مرزهای کنونی سرزمین ایران پا به هستی نهاده اند یا به تابعیت ایران پذیرفته شده اند. نوع حکومت ایران، جمهوری سکولار دموکراتیک است که مردم ایران در آن حق دارند در انتخابات منظم، آزاد و منصفانه به رئیس جمهور، مجلس، سنا و مقامات منطقه ای و محلی رای دهند. حکومت بر اساس تفکیک قوا استوار است و قوای قانون گزاری، اجرایی و داوری به طور مستقل عمل می کنند، اما هریک در مقابل مردم نیز پاسخگو هستند. مجلس توسط مردم انتخاب می شود و مسئولیت قانون گزاری را بر عهده دارد.رئیس جمهور با رای مستقیم مردم انتخاب می شود و مسئولیت اداره کشور را بر عهده دارد. قوه قضائیه مستقل بوده و مسئولیت اجرای عدالت را بر عهده دارد. حکومت موظف به عمل بر مبنای رای اکثریت که در انتخابات آزادانه و منصفانه منعکس میشود؛ میباشد و همزمان موظف بر حفظ حقوق اقلیتها و گروههای کم برخوردار. حکومت موظف به رفع نابرابری ها و بی عدالتی در همه فرمها است.


- استفاده از این محتوا تنها با ذکر منبع مجاز است.
- برای ارجاع به محتوای این وبسایت از "متن پیشنهادی، همکاری باز قانون اساسی" (Iran Open Collaborative Constitution Initiative) یا اختصار IOCCI استفاده فرمایید.

مطالعه این صفحات به شما پیشنهاد می شود :